10.12.08

Η επανάσταση στο facebook...

...και γιατί μετάνιωσα που έφτιαξα προφίλ


Κι επειδή είμαι ανάποδη, θα αρχίσω από το δεύτερο!

Όχι! Δε θα γκρινιάξω για το ότι το facebook δημοσιεύει τα στοιχεία μας, το τι κάναμε και πότε το κάναμε. Το facebook το δηλώνει ξεκάθαρα στους όρους χρήσης ότι έχει κάθε δικαίωμα να μας φακελώνει και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία που καταχωρούμε σε αυτό.
Ναι, ο προϊστάμενος σου μπορεί να δει ότι στις 10:35 έπαιζες "Who Has The Biggest Brain?".
Όλοι μας μπορούμε να δούμε ότι χτες χώρισες.
Μπορώ να δω ότι τώρα είσαι online.
Μπορώ να δω τις φωτογραφίες των φίλων σου, ατόμων που δε γνωρίζω!

Αν και δεν ξεκίνησα να γράφω αυτό το post για να δώσω συμβουλές "σωστής συμπεριφοράς" στο διαδίκτυο, δε μπορώ να αντισταθώ στο να δώσω μερικές συμβουλές σε όποιον θέλει να τις ακούσει.

Οι default ρυθμίσεις του facebook είναι να βγάζουν τα άπλυτα μας στη φόρα! Παρ' όλ' αυτά, μας αφήνει το περιθώριο να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
Πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν δε θέλεις να μαθευτεί κάτι, απλά ΔΕΝ το γράφεις!
Κατ' αρχάς, μπορείς να ελέγξεις ποιοι βλέπουν το προφίλ σου, να το κλείσεις δηλαδή και να είναι ορατό μόνο στους φίλους σου.
Μπορείς να ρυθμίσεις επίσης τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σου να είναι ορατά ΜΟΝΟ στους φίλους σου - και όχι και στους φίλους των φίλων σου όπως είναι η προεπιλογή.
Και τέλος όλα τα applications έχουν πίνακα ελέγχου στον οποίο καθορίζεις αν και τι θες να δημοσιεύουν.

Αυτά τα ολίγα πάνω σε αυτό το θέμα...

Α! Ξέχασα... Ξεκίνησα να πω εγώ γιατί το μετάνιωσα...

Εγώ λοιπόν το μετάνιωσα γιατί το facebook μου λέει τι κάνετε. Και μερικές φορές καλύτερα να μην ήξερα!
Δε θέλω να βλέπω σε ποια γκρουπ γράφεστε!
Θα 'θελα να μην είχα διαβάσει κάποια σχόλια σας...

Δε θέλω να σχηματίζω άποψη για τους φίλους μου από τις δυο γραμμές που γράφουν στο status τους. Θα ήθελα να μπορούσα να μιλήσω με τον κάθε έναν από σας. Να σας βλέπω πιο συχνά και να μην μαθαίνουμε ο ένας τα νέα του άλλου από το facebook.

Προσπαθώ να τηρήσω αυτό που γράφω. Να μην κρίνω από δυο αράδες στο wall σας. Αλλά δεν σας κρύβω ότι έχω μουτζώσει πολλούς από σας, ειδικά τις τελευταίες μέρες. Δε σας κρύβω ότι έχω αγανακτήσει. Κι ότι μερικές φορές έχω απογοητευτεί.

Αλλά κόβω το μελόδραμα. Την ελευθερία της έκφρασης δε θα μας τη στερήσει κανείς. Είτε μέσω facebook είτε όπως αλλιώς.



"Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με ξύλα και πέτρες." είχε πει ο Einstein.
Εγώ πάλι έχω μια υποψία ότι ο 3ος θα γίνει μέσω internet!


Η δύναμη του διαδικτύου είναι αδιαμφισβήτητη! Και αυτό είναι καλό! (σημειώστε πόντο)
Η πληροφορία κινείται γρήγορα και μεταδίδεται παντού. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι έκφρασης. Τίποτε δε μπορεί να μείνει κρυφό και ασχολίαστο από όλους εμάς που παρακολουθούμε τον κόσμο μέσα από την οθόνη των υπολογιστών μας.
Δε θα μιλήσω για παραπληροφόρηση. Αυτό ισχύει σε κάθε μέσο. Στο internet τουλάχιστον όλες οι απόψεις απέχουν ένα κλικ και η κριτική μας σκέψη μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα.

Ξέρω πως οι μαυρισμένες εικόνες στο facebook και τα λουλουδάκια στο msn δε θα φέρουν πίσω κανέναν. Ούτε από μόνα τους θα αλλάξουν την κατάσταση. Αλλά τουλάχιστον είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω! Ότι ο κόσμος αντιδρά. (δεύτερος πόντος)

Προσέξατε πόσα γκρουπ δημιουργήθηκαν στο facebook; Πόσα βιντεάκια ανέβηκαν στο youtube; Πόσες συζητήσεις έγιναν σε fora; Πόσα κείμενα δημοσιεύστηκαν σε blogs;

Μπορούν όμως να γίνουν αλλαγές όσο εμείς είμαστε καθισμένοι μπροστά στην οθόνη;
Όσα εξοργισμένα post και να γράψουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;
Ακόμη κι αν η φωνή μας περάσει τα σύνορα της Ελλάδας μας, αν εμείς δε βγούμε από την πόρτα, αλήθεια, θα καταφέρουμε τίποτε;

_________

Ψιτ; Μην ψάχνετε άδικα. Η φωτό είναι από photoshop...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια σούπερ ατυχία

Μια φορά και έναν καιρό, όχι πολύ παλιά και όχι πολύ μακριά από εδώ, ζούσε ένα αγόρι, που το έλεγαν Σπύρο. Ο Σπύρος ήταν ένα αγόρι σχεδόν ...